Στους EB/Architects, είμαστε περήφανοι γιατί προσφέρουμε αρχιτεκτονικές υπηρεσίες στο υψηλότερο ποιοτικό επίπεδο, και γιατί αντιμετωπίζουμε τις πιο σύνθετες προκλήσεις της οικοδομικής βιομηχανίας με καινοτόμες εφαρμογές στην αιχμή της τεχνολογίας. Η αναγνώρισή μας ως κορυφαία μελετητική ομάδα στην Ελλάδα όσον αφορά στην εφαρμογή της μεθοδολογίας Building Information Modeling διευρύνεται συνεχώς επειδή με την δουλειά μας γεφυρώνουμε το κενό ανάμεσα σε όσα προσφέρει η τεχνολογία και σε όσα χρειάζονται τα σύγχρονα έργα.
Συνδυάζοντας 27 χρόνια εμπειρίας στον σχεδιασμό και την μελετητική υποστήριξη περισσότερων από 300 έργων, όλων των τύπων και όλων των μεγεθών, με την 15ετή σχεδόν εξειδίκευση σε τεχνολογικές εφαρμογές BIM, έχουμε πλέον ενσωματώσει στον τρόπο που μελετάμε και γενικότερα υποστηρίζουμε την κατασκευή των κτιριακών έργων, τις αρχές της «Ψηφιακής Κατασκευής» (Virtual Construction) και της «Ενοποιημένης - Ολοκληρωμένης Παράδοσης Έργου» (Integrated Project Delivery).
Η πολυετής διαδρομή μας περιλαμβάνει σταθμούς που σχετίζονται με μερικά από τα πιο σημαντικά Έργα των τελευταίων ετών, αλλά και κάποιους που αποτελούν ορόσημα πρωτοπορίας στην εφαρμογή της μεθοδολογίας ΒΙΜ και άλλων καινοτόμων τεχνολογιών.
Το 1999 αναλάβαμε την εκπόνηση σχεδίων κατασκευής για το εξωτερικό περίβλημα κτιριακών εγκαταστάσεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Το 2001 συμμετείχαμε στην ομάδα μελέτης του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου, με επικεφαλής αρχιτέκτονα τον Santiago Calatrava.
Το 2006 αναλάβαμε την εκπόνηση της Οριστικής Μελέτης για το συγκρότημα του Αμαξοστασίου και του Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας του Μετρό στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.
Το 2009 ήρθαμε για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αρχιτεκτονικού σχεδιασμού Renzo Piano, υποστηρίζοντας την Ελληνική συνεργαζόμενη μελετητική εταιρεία στην εφαρμογή της τεχνολογίας BIM και την εκπόνηση κατασκευαστικών λεπτομερειών.
Το 2010 μελετήσαμε το πρώτο μεγάλης κλίμακας εμπορικό κτίριο στην Ελλάδα στο οποίο γίνεται πλήρης εφαρμογή της τεχνολογίας BIM που περιλαμβάνει και μοντελοποίηση εγκαταστάσεων Η/Μ (JUMBO νέας Φιλαδέλφειας).
Στο διάστημα 2011-2016 συμμετείχαμε στην κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ως μέλη της κοινοπραξίας μελετητικής υποστήριξης του κατασκευαστή του Έργου.
Υπεύθυνοι για την εφαρμογή του BIM κατά την κατασκευή, είχαμε την ευκαιρία να υλοποιήσουμε ένα ολιστικό πλάνο που περιλάμβανε την παραγωγή συντονισμένων, τρισδιάστατων αρχιτεκτονικών σχεδίων κατασκευής, την παραμετρική μοντελοποίηση του συνόλου των εγκαταστάσεων του κτιριακού συγκροτήματος, την αυτοματοποιημένη υποστήριξη χωρικού συντονισμού, την εξαγωγή ποσοτήτων από την βάση δεδομένων του μοντέλου και πλήθος άλλων εφαρμογών σε μία κλίμακα που δεν έχει ακόμη επαναληφθεί για κανένα άλλο έργο στην Ελλάδα.
Το 2015 ως οι αρχιτέκτονες του νέου καταστήματος JUMBO στην Τρίπολη ήμασταν οι πρώτοι στην Ελλάδα που εφάρμοσαν την τεχνολογία Scan to ΒΙΜ για την αποτύπωση του υφιστάμενου τμήματος του κτιρίου με τεχνολογία 3D Laser Scanning και την ενσωμάτωσή του στο μοντέλο ΒΙΜ για την παραγωγή σχεδίων υψηλής ακρίβειας και συντονισμού.
Το 2016 μελετήσαμε το Πρότυπο Κτίριο Εξυπηρετούμενων Διαμερισμάτων για την Κρατική Εταιρεία Βιομηχανικής Ανάπτυξης της Σαουδικής Αραβίας και για πρώτη φορά εφαρμόσαμε την διαλειτουργικότητα προγραμμάτων ΒΙΜ με λογισμικά Ενεργειακής Ανάλυσης για την μεγιστοποίηση της ευελιξίας στην ενεργειακή συμπεριφορά ενός κτιρίου που προβλέπεται να κατασκευαστεί σε περιοχές με ακραία κλιματικά δεδομένα και σε διαφορετικούς προσανατολισμούς.
Το 2017 ως υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό από το στάδιο της αρχιτεκτονικής σύλληψης μέχρι την μελέτη εφαρμογής για το διεθνές αεροδρόμιο της Σκιάθου αξιοποιήσαμε την καινοτόμο τεχνική οπτικού προγραμματισμού (visual programming with Dynamo) για την βελτιστοποίηση της λειτουργικότητας της αρχιτεκτονικής λύσης.
Το 2018 ως συνεργάτες του κύριου μελετητή του Έργου, αναλάβαμε τον ρόλο του BIM Manager για τον νέο κτίριο διοίκησης της Αρχής Ηλεκτρισμού και Ύδρευσης του Ντουμπάι (DEWA, Al-Shera'a HQ), που όταν κατασκευαστεί θα αποτελεί το μεγαλύτερο κτίριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης στον κόσμο. Υπεύθυνοι για τον χωρικό συντονισμό των επιμέρους μελετών με αξιοποίηση της τεχνολογίας ΒΙΜ αναπτύξαμε μια παγκοσμίως πρωτότυπη μεθοδολογία ανάλυσης και διαχείρισης δεδομένων (Clash Detection Analysis & Clash Resolution Management) που οδήγησε στην επιτυχή επίλυση περισσότερων από 300,000 προβλημάτων συντονισμού.
Την ίδια χρονιά, το 2018 εκπονήσαμε την Αρχιτεκτονική Μελέτη για τον Νέο Αεροσταθμό του Αεροδρομίου της Πάρου, και πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσίαση αρχιτεκτονικής μελέτης σε δημόσια υπηρεσία (ΥΠΑ) με χρήση της τεχνολογίας Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality).
Το 2019 υποστήριξαμε την επιτυχή συμμετοχή της κοινοπραξίας J&P Avax-TERNA για την διεκδίκηση της κατασκευής του Integrated Casino Resort-City of Dreams Mediterranean στην Λεμεσό Κύπρου εφαρμόζοντας την μεγαλύτερη έως σήμερα, διασύνδεση μοντέλων ΒΙΜ και Πινάκων Ποσοτήτων Προϋπολογισμού (Bill of Quantities).
Το 2020 εκπονήσαμε την αρχιτεκτονική προμελέτη συμμετοχής στον κλειστό διαγωνισμό για το νέο κτίριο Διοίκησης της ΔΕΗ, στο οποίο για πρώτη φορά εφαρμόσαμε την τεχνολογία του computational parametric design για το σχεδιασμό ενός ευέλικτου συστήματος υαλοστασίων εξωτερικών όψεων που προσαρμόζεται στα δεδομένα ηλιακού φωτισμού ανάλογα με το προσανατολισμό κάθε όψης του κτιρίου.
Στους EB/Architects συνεχίζουμε την πορεία μας στην Αρχιτεκτονική και την Καινοτομία με αμείωτο ενθουσιασμό και αφοσίωση.
Μέσα από την ανανεωμένη ιστοσελίδα μας και από δημοσιεύσεις όπως αυτή θα προσπαθήσουμε να μοιραστούμε μαζί σας τους πιο ενδιαφέροντες σταθμούς της διαδρομής μας.
Για την EB/Architects,
Εμμανουήλ Μπόγρης,
Αρχιτέκτων